Go Back
Vreme Pripreme 45 minutes
Vreme Spremanja 20 minutes
Porcije: 4
Obrok: Main Course
Kuhinja: Japanese
Kalorije: 320

Sastojci
  

  • 250 g suši pirinča
  • 330 ml vode
  • 3 kašike pirinčanog sirćeta
  • 1 kašika šećera
  • 1 ravna kašičica soli
  • pola krastavca isečenog na tanke štapiće
  • pola avokada zrelog, ali čvrstog
  • 100 g dimljenog lososa
  • 1 štapić surimija ili kuvane kozice, tofu
  • 1 kašika krem sira opciono
  • 4 lista nori alge
  • Soja sos wasabi, ukiseljeni đumbir – za serviranje

Method
 

  1. Stavite ga u šerpu sa 330 ml vode, poklopite i kuvajte pirinač na laganoj vatri.
    kuvanje pirinča
  2. U međuvremenu pomešajte sirće, šećer i so i blago zagrejte dok se ne rastope.
  3. Pirinač prebacite u široku činiju i ravnomerno prelijte začinjenim sirćetom. Mešajte pažljivo, kao da je „sečete“, pa zatim pređite horizontalno da je raširite. Ponovite to više puta iz različitih uglova dok se sve ravnomerno ne pomeša i ohladi.
  4. Pripremite sve sastojke i isecite ih na tanke trake dužine oko 10 cm.
  5. Na bambusovu prostirku stavite nori algu sjajnom stranom nadole.
  6. Vlažnim rukama rasporedite tanki sloj pirinča – na oko 3/4 površine alge.
  7. Na donji kraj stavite punjenje po izboru – losos, krastavac, avokado iki nešto četvrto
  8. Uz pomoć prostirke pažljivo urolajte suši, pritiskajuć dok ne dobijete čvrstu rolnicu.
    rolanje sušija
  9. Svaku rolnicu isecite na 6 do 8 jednakih delova.
    umotan suši spreman za sečenje
  10. Servirajte uz soja sos, malo wasabija i ukiseljeni đumbir.