Pirinčane nudle viđate sve češće po radnjama. Tanki beli snopovi u providnim pakovanjima, ponekad potpuno suvi, ponekad mekani i vakumirani.
I volite testeninu, ali se još niste odvažili da ih probate, jer ne znate kako se pripremaju, ni kako da ih kombinujete sa drugim namirnicama.
Ako ste na posebnom režimu ishrane, možda se i pitate smete li da ih jedete i na koji način. Evo dobre vesti: ljudi koji žele da smršaju mogu da jedu pirinčane nudle, ali važno je kako ih uklapaju u ceo obrok.
Pirinčane nudle sadrže složene ugljene hidrate, nemaju masnoće, ne sadrže gluten i lako se vare.
U proseku imaju oko 100-120 kalorija na 100 grama pripremljenih nudli. Bitno je dodati im izvor proteina i vlakana i tada mogu da postanu zasitno, ali lagano jelo, pogodno za dijetu.
Ova namirnica je praktična i može rešiti obroj za 15 minuta.
Tu smo da vas upoznamo sa pirinčanim nudlama, objasnimo kako da ih pripremite, koje greške da izbegnete, a pri kraju teksta krije se i jedan sjajan recept kao sjajno rešenje za naredni ručak.
Šta su pirinčane nudle i zašto su sve popularnije?

Pirinčane nudle su tanke testenine napravljene od pirinčanog brašna i vode. Nema jaja i drugih alergena.
Po teksturi su elastične, dok im je ukus neutralan, pa lako primaju arome iz soseva supa ili povrća s kojim se kombinuju i neverovatno su dobra baza za sve ukuse.
Zbog toga su osnova mnogih azijskih i kineskih jela.
Ako vam treba osnova za brz obrok, eto je.
Za razliku od klasičnih nudli od pšeničnog brašna koje su čvršće i imaju specifičan miris testa, pirinčane nudle su blaže i lakše i mogu ih jesti i oni koji su iz ishrane isključili gluten.
Kako pravilno kuvati pirinčane nudle?
Ovde najćešće nastaje zabuna. Neko ih kuva predugo pa postanu kašaste. Neko ih ne ispere pa se zalepe. Najvažnije pravilo: pirinčane nudle se ne kuvaju kao testenina. Ne stavljaju se u kipuću vodu. Umesto toga:
- Prokuvajte vodu i sklonite je sa ringle.
- Ubacite nudle u vruću vodu.
- Poklopite i ostavite ih 5 do 10 minuta, u zavisnosti od debljine.
- Povremeno ih promešajte da se ne zalepe.
- Kada omekšaju, iscedite ih i isperite hladnom vodom.
Posebno je važno da ne zaboravite da ih isperete, odmah nakon što ih procedite. Hladna voda zaustavlja proces kuvanja i čini ih elastičnijim.
Uz to, sprečava da se slepe i čini ih lakšim za dalje mešanje sa sosom ili povrćem.
Na ovaj način, nudle će zadržati svoju prirodnu teksturu i onda možete da počnete da se igrate sa njima i budete kreativni u pripremi obroka.
U kojim jelima koristiti pirinčane nudle?

Možda mislite da su one rezervisane za egzotična jela. Ali zapravo, savršeno se uklapaju i u domaću kuhinju. Evo nekoliko primera:
Brza stir fry jela
Nudle, povrće, soja sos, malo susamovog ulja. Sve zajedno stavite u tiganj na 10 minuta i gotovo. Možete dodati tofu, jaje, piletinu ili škampe.
Ne treba vam ni recept, samo dobra ideja i wok ili veći tiganj.
Pad Thai – klasično jelo sa Tajlanda
Ovo je jelo koje je praktično stvoreno za pirinčane nudle. Sadrži kombinaciju slano-slatkog, kiselkastog i umami ukusa.
U osnovi su nudle, a dodaju se jaja, tofu ili piletina, soja sos, tamarind pasta, kikiriki. I eto brzog, sočnog i usuknog jela.
Salate sa nudlama za tople dane
Pirinčane nudle su savršena baza za letnje salate. Dodajte krastavac, šargarepu, kikiriki, limetu, ljutu papričicu i dobićete obrok koji hladi, razbuđuje i osvežava.
Ovakve salate su idealne kao ručak koji možete poneti na posao.
Supa sa pirinčanim nudlama
Možete napraviti i laganu pileću supu sa nudlama i povrćem. Ili azijska varijantu sa đumbirom, šiitake pečurkama i soja sosom. Nudle u supi ostaju elastične i upijaju ukus temeljca.
Ideje i saveti za kombinacije sastojaka
Kada znate kako da pripremite osnovu, otvara se mogućnost nebrojenih gastronomskih kreacija.
Što se soseva tiče, uz pirinčane nudle mogu da idu: soja sos, hoisin, terijaki, chili, limeta, susamovo ulje, rižino sirće. Poželjno je da kombinujete različite ukuse po želji – sočno, kiselo i slatko.
Nudle će sve to upiti. Probajte da pomešate soja sos, limetu i malo meda. Ili soja sos i kikiriki puter.
Ako tragate za opcijama bez mesa, sa ovom zahvalnom namirnicom lako se kombinuju: tofu, tempeh, pečurke, edamame, mladi luk, kupus, šargarepa…
Sve možete kratko propržiti ili ostaviti sirovo.
Recept: Brzi stir fry sa pirinčanim nudlama

Sastojci:
- 100g pirinčanih nudli
- 1 šargarepa
- pola tikvice
- 2 kašike soja sosa
- 1 kašika susamovog ulja
- 1 jaje
- 1 čen belog luka
- mladi luk – po želji
Priprema:
- Nudle potopite u vruću vodu 5-6 minuta. Procedite i isperite.
- Na malo ulja propržite beli luk i povrće iseckano na tanke štapiće.
- Razbijte jaje u tiganj i mešajte dok se ne isprži.
- Dodajte nudle i soja sos, pa sve promešajte da se sjedini.
- Na kraju dodajte susamovo ulje i mladi luk.
Varijacije:
Ako volite ljuto, dodajte chili sos. Možete koristiti i piletinu ili tofu umesto jaja. Umesto tikvica, može i kupus ili paprika. Bitno je da je brzo i da se sve sprema u jednom tiganju.
Pirinčane nudle – jednostavne i zahvalne

Sada smo rešili misteriju toga šta su pirinčane nudle i kako se spremaju. One su u kuhinji polje za igru i prostor da ispoljite svoju kreativnost.
Trpe sve, preuzimaju ukuse, lagane su i bez glutena. Ako ste stigli dovde, verovatno već gledate koja ih najbliža prodavnica ima u svom asortimanu i razmišljate o nekom svom receptu.
Budite kreativni,Istražujte. Ali važno je da sada zauvek imate rezervni plan za dane kada žurite i ne možete da se posvetite kuvanju. I taj plan može uvek biti drugačiji.